Ana Sayfa Facebook Instagram Youtube  

sonbahar depresyonu

Sonbahar Depresyonu Nedir?

Genellikle mevsim geçişlerinde görülen depresyon ile kısmen aynı belirtileri veren bir duygu durum değişikliğidir. Sonbaharın kendini hissettirmesi ile başlayan saç dökülmeleri, iştahsızlık, mide problemleri, baş ağrısı, isteksizlik, gerginlik, uyumayla geçmeyen yorgunluk gibi bazı rahatsızlıklar görülebilmektedir ve genellikle mevsim geçişlerinde tekrar edebilir.
Sıkıntı ve çaresizlik duygusu, neşesiz ve sinirli bir ruh hali, uykusuzluk çekme ya da yoğun olarak uyuma isteği, sabahları yorgun ve bitkin uyanma, hareketlerde görülen yavaşlama, geçmişe dair olayları hatırlama, nedensiz pişmanlık ve suçluluk duyguları depresyon belirtileridir ve özellikle sonbahar aylarında bu belirtiler daha sık görülmektedir.

Peki Sonbahar Depresyonunun Sebepleri Nelerdir?

En belirgin nedenlerden birisi sonbaharın ve kışın gelişiyle birlikte azalan güneş ışığının hormonları ve biyolojik yapıdaki düzenin değişmesine yol açmasıdır. Kapalı yerlerde zaman geçirmek zorunda olmak, denizin güneşin ve yazın aktif günlerinin biteceğini düşünmek depresif ruh halini ortaya çıkarmaktadır. Bu dönemde yaşlı insanlar mevsimsel değişikliklerden daha yoğun olarak etkilenmektedirler. Özellikle sonbahar ve kış aylarının yaşlı insanları daha hassas ve kırılgan bir hale getirdiği, mevsim geçişlerinin yaşı ilerlemiş insanların daha fazla etkileyeceği unutulmamalıdır. Tabi bütün bunların yanı sıra bir de genetik olarak depresyona yatkınlık varsa sonbahar depresyonu için ortam hazırlanmış demektir.

Peki neler yapmalıyız?

Depresyon ve ya diğer bütün tedavilerde en önemli kuralın psikologların önerilerine uymak ve uygulanan tedaviyi kararlılıkla sürdürmek olduğu unutulmamalıdır. Depresyon kişinin sosyal hayatı ile olan bağlarında uzaklaşma yaşattığından depresyon geçiren kişinin yaşadığı hayatın içinde aktif olarak yer alması gerekir. Tabi ki depresyon geçiren kişinin bu problemlerle başa çıkma isteğinin de olması gerekir. Bu nedenle depresyonla mücadele ederken uygulanabilecek basit ama etkili öneriler oluşturulabilir:

Mevsimsel depresyonun ortaya çıktığı kış ayları içinde kendinize tatil fırsatı yaratabilirsiniz. Açık havada yürüyüşlere çıkmak oldukça etkili bir adımdır. Yağlı yiyeceklerden mümkün olduğunca uzak durmak ve enerji veren ve protein içeren yiyecekler tüketmek gerekmektedir. Gün ışığından daha çok yararlanabilmek için perdeleri açık tutmak önemlidir. Kendine zaman ayırmak sinemaya, tiyatroya gitmek, anormal düşünce kalıplarından uzaklaşmaya çalışmak gerekmektedir. Bedensel ve ruhsal olarak rahatlamayı sağlayacak etkinlikler yapmak ve en önemlisi de olumlu düşünmek gerekmektedir.

Bahsettiğimiz bu önerileri uygulamak göründüğü kadar kolay olmayabilir ancak depresyonla tedavinin başarıyla sonuçlanması için de öncelikle kişinin kendisinin katılımı şarttır. Bu açıdan aile ve arkadaş desteği süreci kolaylaştıracaktır. Fikir ve önerilere açık olmalıyız.

Mutlu ve umutlu nice günlere…

 

Psikolog Aysun Hızlı Okur

Yorumlar :
Henüz yorum yok
Ad ve Soyad
Yorumunuz