Ana Sayfa Facebook Instagram Youtube  

Kış Mevsiminde Neden Kilo Alırız?

Hemen hemen herkesin ortak sorunudur kış mevsiminde alınan kilolar. Bu yazımızda da bunun nedenlerine değineceğiz. Bunlar:

·         Vücudun ısısını korumaya çalışması 

·         D vitamini eksikliği 

·         Mutsuzluk hali 

·         Gece atıştırmaları 

·         Hareketin azalması 

·         Kalın giysilerin kiloları gizlemesi 

      Kışın kilo almamızın en önemli nedeni, kış aylarında havaların soğumasıyla beraber vücudumuzun ısısını koruyabilmesi için yemek yeme ihtiyacının artması. Üşüdükçe enerjiye olan gereksinim artar, vücut da artan enerji ihtiyacını besinlerden karşılamaya çalışır. Bunun sonucunda beyin "acıktım" sinyali verir. Enerjisi yüksek olan daha yağlı ve karbonhidratlı besinler bu dönemde en çok dikkatimizi çekenler oluyor. Bu durumun alışkanlık haline gelmemesi için hazır paketli gıdalar, çekirdek, patates kızartması, meyve suları, çikolata, boza, kestane gibi besinler soframızdan uzak tutmamız veya çok nadir tüketmemiz gerekenler arasındadır. Fazla yemek yemenin önüne geçebilmek için her acıktığınızda su içebilirsiniz. Su midede hacim kaplayarak tokluk hissi yaratır.

      Kış aylarında havanın erken kararması ile güneş ışınlarından yararlanamıyor olmamız, hem yeteri kadar D vitamini emiliminin gerçekleşmesini zorlaştırmakta hem de mutsuzluk-depresyon haline girmemize neden olmaktadır. Güneş ışınlarından az yararlanma sonucu gelişen D vitamini eksikliği kilo alımını tetikler. Normal koşullarda insan vücudunda bulunan D vitamininin yüzde 90-95'i güneş ışınlarının etkisiyle deride sentez edilir. Kış günlerinde 25 dakika, sıcak yaz günlerinde 15-20 dakika, güneş kremi sürmeden güneşe çıkmak gerekiyor. Yağda çözünen D vitaminini en iyi içeren gıdalar ise; balık, balık yağı, karaciğer, peynir, yumurta sarısı ve süt ve süt ürünleridir. Kış mevsiminde güneş ışınlarının azalması bizi mutsuzluğa iter, özellikle genetik yatkınlığı olan kişilerde depresyonu tetikleyebilir. Biz de kendimizi daha iyi hissedebilmenin çözümünü genellikle tatlı ve hamurlu gıdalarda buluruz. Günlerin kısa olmasıyla beraber öğün atlamamaya dikkat etmek gerekiyor. En önemli öğün ikindi saatleri, eğer bu saatlerde açlığımızı bastırabilirsek akşam ve gece atıştırmalarını rahatlıkla önleyebiliriz. Metabolizma hızının düştüğü akşam saatlerinde yediklerimiz vücutta depolandığı için de kilo artışı kaçınılmaz hale gelir. Düşük kalorili sağlıklı ara öğünleri tercih etmek bu durumda en iyi çözüm. Yatmadan 2 saat önce tüketeceğiniz meyve, süt ürünleri ile birlikte kan şekerinizi dengeler. Akşam saatlerinde fazla yenen yemek, kan şekerinin düşmesine, bunun sonucunda da gece acıkmanıza yol açabilir. Günlerin kısa olmasıyla beraber öğün atlamamaya dikkat etmek gerekiyor. En önemli öğün ikindi saatleri, eğer bu saatlerde açlığımızı bastırabilirsek akşam ve gece atıştırmalarını rahatlıkla önleyebiliriz.

 

       Soğuk havalarda; egzersiz yapma isteğinin yerini sıcak ortamlarda zaman geçirme ve atıştırma isteğine bırakması önemli bir sorun halini alır. Hareketsizlik nedeniyle harcadığımızdan daha fazla enerji alımı nedeniyle kilo alırız. Kış mevsiminde kilonuzu korumanız için haftada en az 2-3 gün, 30-45'er dakika egzersiz yapmaya özen gösterin. Havaların soğumasıyla birlikte giysilerin kalınlaşması, kilolarımızı örtmek için oldukça iyi bir etken. Buna bağlı olarak da yeme kontrolümüzü kaybedebilir, giysilerin koruyucu özelliğine sığınabiliriz. Her başlangıcın bir sonu olduğu gibi kış mevsimi sona erecek kilolarımızı örtmek amacıyla kullandığımız kalın kıyafetlerin yerini ince kıyafetler alacak. Eğer sonrasında pişman olmak istiyorsak kış mevsimini sağlıklı beslenerek geçirmeli, en değerli kıyafetimiz olan vücudumuzu korumalıyız J

Yorumlar :
Henüz yorum yok
Ad ve Soyad
Yorumunuz