Yeme içme alışkanlıkları kişinin hem gün içerisindeki durumunu hem de zihinsel ve bedensel faaliyetlerini etkiler. Beslenme alışkanlıklarında yapılan yanlışlar unutkanlıklara, yorgunluğa ve kavrama yeteneğinin azalmasına neden olabilir. Beslenmenin en önemli öğünü ise kahvaltıdır.
Gece boyunca insan metabolizmasının hızı yavaşlasa da geceden sabaha kadar süren yaklaşık 10 saatlik açlık süresince, vücut çalışmaya devam eder ve tüketilmiş olan besinlerin tümü kullanılır. Sabah uyanıldığında yapılan kahvaltı ile de metabolizma yeniden hızlanmaya başlar. Eğer kahvaltı öğünü atlanırsa kan şekeri düşer ve beyin ihtiyacı olan yeterli enerjiyi sağlayamaz, vücut uzun süre besinsiz kaldığı için sonraki öğündeki yiyecekleri yağ olarak depolar. Bu da vücutta sağlıksız yağlanmaya ve kilo alımına neden olabilir. Ayrıca kahvaltıyı atlamak ilerleyen saatlerde bireylerin açlık hissinin artmasına ve buna bağlı olarak yüksek kalorili ve glisemik indeksi yüksek olan besinlere yönelmesine sebep olur bu da kilo kontrolünü zorlaştırır. Gün içerisinde temel beyin fonksiyonlarının yerine getirilmesi için vücut glikoza ihtiyaç duyar. Gece boyunca yavaşlayan metabolizmanın tekrar hızlanması için de glikoza gerek vardır. Sabahları düzenli şekilde yapılan kahvaltı kan şekerini yükselterek kasların ve beynin ihtiyacı olan glikozun vücuda girmesini sağlar.
Özelliklede çocukların sağlıkları ve gelişimleri için, güne kahvaltı ile başlamaları önemli bir alışkanlıktır. Çocukların okula gitmeden önce kahvaltı öğününü atlamalarının nedeni genellikle erken kalkmak istememeleri, çalışan annelerin kahvaltı hazırlamaya vakit bulamamaları veya çocukların okula gitmeden önce kendilerini aç hissetmemeleridir. Oysa kahvaltı öğününü atlama çocuklarda, bilişsel performansın düşmesine, yağ hücrelerinin artmasına ve ilerleyen dönemlerde kardiyovasküler hastalıkların ortaya çıkmasına neden olabilir. Yapılan çalışmalar kahvaltı öğününün çocuklarda öğrenme becerisini artırdığını, kırsal kesimlerde ve gelişmekte olan ülkelerde çocukların kilo kazanımlarında ve boy artışlarına olumlu etkisi olduğunu ortaya koymuştur. Düzenli kahvaltının insana verdiği kazanımları özetleyecek olursak:
ü Kilo kontrolünün daha iyi sağlanmasına için önemlidir. Kahvaltı öğünün atlayanların daha kolay kilo aldığı ve daha şişman oldukları ortaya çıkmıştır.
ü Araştırmalara göre düzenli kahvaltı yapan çocukların sınıf içerisinde daha başarılı olduğu kavramada ve problem çözmede daha yetenekli olduğu ortaya çıkmıştır.
ü Düzenli kahvaltı sayesinde kan şekeri dengelenir.
ü Sinir sisteminin çalışması için faydalıdır.
Kahvaltı Menüsü Nasıl Hazırlanır?
Kahvaltıda günlük enerjinin 1 /4’ü, en azından 1/5’i karşılanmalıdır. Hücrelerin oluşumunda ve onarımında görevli olan, ayrıca enerji dengesini ve tokluk hissini sağlayan proteinin tüketimi çok önemlidir. Bu nedenle kahvaltıda proteinden zengin olan yumurta ile süt ve türevleri tüketilmelidir. Bunun yanı sıra, enerji dengesini sağlamak ve kan şekerini dengede tutabilmek için mutlaka karbonhidrat tüketilmelidir. Önemli bir karbonhidrat kaynağı olan ekmeği tüketirken ise; beyaz ekmek yerine glisemik indeksi düşük ve lif oranı yüksek olan kepek, çavdar, yulaf veya tam buğday ekmeği tercih etmek gerekir. Posa tüketimini artırmak, sindirim sistemini düzenlemek ve vitamin ihtiyacını karşılamak için de mevsim sebzelerinin tüketimini ihmal etmemek gerekir. Çocukların diş ve kemik gelişimi için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının çoğunun kahvaltıda tüketilen süt ve türevlerinden karşılandığı da unutulmamalıdır. Tüm bunları göz önünde bulundurarak, sağlıklı bir hayat için önce çocuklarımıza kahvaltıyı sevdirmeli, bu sırada kendimizde güne kahvaltıyla başlamayı ihmal etmemeliyiz.;)