Ana Sayfa Facebook Instagram Youtube  

Detoks Deyip Geçmeyin

Detoks veya detoksifikasyon olayı son zamanlarda birçoğumuz tarafından merak konusu olmuştur. Detoksifikasyon vücuttaki besinlerin kullanılarak vücudun 24 saat boyunca çalışmasının sağlandığı bir süreçtir. Bu süreçte vücuttan atılacak toksinler oluşturulur. Oluşan toksinler vücutta üretilenler (endotoksin) ve yediğimiz, içtiğimiz besinlerle ya da maruz kaldığımız şartlardan dolayı dışardan aldığımız toksinler (eksotoksin) olarak iki ana kategoriye ayrılır. Endotoksinler bağırsaklardaki mikroplardan gelen laktik asit, üre ve atık maddeleri içerir. Eksotoksinler ise çevresel toksinleri ve kirleticileri, pestisit kalıntılarını, cıva, kurşun, tütün maddelerinden gelen kimyasalları, kozmetik ürünlerindeki paraben gibi maddelerden oluşmaktadır.

Detaksifikasyonda ayrıca ilaçlar metabolize edilip daha sonra atılır. Toksinler insan sağlığı için tehlikeli olduğundan idrar, dışkı, solunum veya ter yoluyla vücuttan atılmalıdırlar. Her bir insanın detoksifikasyon süreci yaşam, beslenme tarzı, sağlık durumu ve genetik faktörlerden etkilenmektedir. Bu yüzden insanların detoksifikasyon gerekliliği farklı aşamalarda olabilir. Fakat bir insanın maruz kaldığı toksin fazla miktarda olursa toksinler yağ hücrelerinde, yumuşak doku ve kemikte saklanabilir. Bu da sağlığı olumsuz etkiler.

Vücudumuz kendi kendini detoksifiye (tamizleme) eder. Bize düşen sağlıklı beslenerek bu süreci desteklemektir. Son zamanlarda çoğu detoks programı beslenme uzmanları tarafından uygulanmamakta ve çok düşük enerjili olabilmektedir. Detoks programında sebze ve meyveye ağırlık vermenin yanı sıra et ve süt grubu da mutlaka olmalıdır. Aksi takdirde besin ögesi eksiklikleri sağlığımızı olumsuz etkileyebilir. Detoks programlarında dört temel besin grubunun bulunmasına özen gösterilmelidir.

Detoksifikasyon programları çeşitlilik gösterebilmektedir. Bazı insanlar için (hamileler, kronik hastalığı olanlar, birden fazla ilaç kullananlar) riskli olabileceğinden bir sağlık profesyoneli gözetiminde uygulanmalıdır.

Bunun dışında vücudumuzun doğal detoksifikasyonunu destekleyecek uygulamalar vardır bunlar;

·         Yeterli miktarda su (günde en az 8-10 su bardağı)  için.

·         Günde 5 ila 9 porsiyon meyve sebze tüketmeye özen gösterin.

·         Her gün kurubaklagillerden, sebzelerden, tahıllardan, sert kabuklulardan sağlanan posayı yeterli miktarda alın.

·         Zeytinyağlı sebzeler, çilek, enginar, sarımsak, soğan yiyin. Bu besinler detoksifikasyonu desteklemektedir.

·         Vücudun ana detoksifikasyon yollarını destekleyen madde olan glutatyonun işlevi için yeterli miktarda protein alın.

·         Vitamin ve mineral açısından zengin bir beslenme düzenini takip edin.

·         Kefir, yoğurt gibi probiyotik besinleri tüketin.

·         Bağırsak düzeninizi koruyun.

 

Detoks programlarına karşı ilginiz varsa ve uygulamak istiyorsanız mutlaka bir beslenme uzmanından destek alın.

 

Yorumlar :
Henüz yorum yok
Ad ve Soyad
Yorumunuz