Ana Sayfa Facebook Instagram Youtube  

ÇOCUKLARDA ÖDEV YAPMA NASIL ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLİR?

ÇOCUKLARDA ÖDEV YAPMA NASIL ALIŞKANLIK HALİNE GETİRİLİR?

 

Çocuklar okulların açılması ile birlikte yeni döneme adım atmaktadırlar. Ve ilk başladıkları dönemlerde ödev yapmakta sorumluluklarını yerine getirmekte problem yaşayabilirler. Çünkü bu onlar için yeni bir görevdir. Ödevlerini nasıl yapacaklarını, bilgiye nasıl ve nereden ulaşacaklarını bilemeyebilirler. Yoğun okul gününden sonra bir de ödevle ilgilenmek sıkıcı gelebilir. Bu nedenle ailelerin çocuklarına nasıl ders çalışıp ödev yapması konusunda yardım etmelidirler. Ancak yardım etmek çocuklar yorulduğunda ya da reddettiğinde onların yerine çocukların ödevini yapmak değildir. Davranışı nasıl yerine getireceği konusunda bilgilendirmek, bilgiye nasıl ulaşacağını öğrenmesini sağlamak ve bunları kendi yapabilecek hale gelene kadar yönlendirici olmaktır.

Peki nasıl alışkanlık haline getirilir?

* Çocuğunuza ödev ortamı hazırlayın. Çocuk için  ödevlerini ne zaman yapacağı, ne kadar süreceği ve nerede yapacağı belli olursa davranışa geçirmesi daha kolay olur. Bu nedenle çocuğunuzun yaşına ve ihtiyaçları doğrultusunda çalışma programını okulun ilk günlerinden itibaren oluşturmaya başlayın.

* Çocuğunuza çalışabilmesi için uygun ortamı sağlamaya çalışın. Sürekli aynı yerde çalışması konsantrasyonu artıracağından, en uygun yeri birlikte belirleyin. Ortamın sessiz ve düzenli olmasına dikkat edin.

* Çocuğun ödev yapma zamanında televizyon, telefon, bilgisayar gibi aletlerin açık  olmamasına dikkat edin.

* Ödev için gerekli malzemeleri önceden çocuğunuzla birlikte temin edin, ödevden önce masada hazır bulunmasını sağlayın.

* Çocuğunuz yaptığı ödevleri okula götürme konusunda unutkanlık yaşıyorsa akşamdan ödevlerini hazırlama alışkanlığını kazandırmaya çalışın.

* Zamanında tamamlanan ödevin sonunda  birlikte yapmaktan hoşlandığınız ortak bir etkinlik yapın. (satranç oynamak, yürüyüş yapmak,film izlemek gibi)

* Sizin yardımınız olmadan ödevlerini yapmıyorsa, ödevlerini nasıl yapacağı konusunda yardımcı olun, kendi başına yapması için süre belirleyin. Asla onun yerine ödevlerini siz yapmayın.

* Çocuk ödevlerini bilinçli olarak yapmıyorsa nedeni ailenin çocuğu yeterince motive edememesi ve çocuktaki özgüven eksikliği olabilir. Çocuğun iyi gözlemlenmesi gerekmektedir.

* Ödev yapılmadığı zaman çocuğa hakaret, aşağılayıcı sözlerle ceza vermeyin.

* Anne-babanın çocuğa geri bildirim vermesi, onun çabasını görmesi çocuk için en büyük ödüldür. Bu yüzden ödevleri maddi bir ödüle sonuçlandırmayın.

* Çocukların en iyi öğrendiği yöntemlerden biridir oyun. Ödevlerin içine ara sıra oyun katın.

* Ödev yapmanın bilinci çocuklara anlatılıp ödev yapmaya motive edilmelidir.

* Ödev başarının sürekliliğinin ilk adımıdır. Ödevlerle çocuğun ne kadar öğrenip öğrenmediği tespit edilmelidir.  Öğrenilenlerin unutulmaması için tekrarının yapılması gerekmektedir.

* Ödevler çocuğa zaman planlaması yapmasını öğretir. Sorumluluk duygusunun gelişmesini ve başladığı işi sürdürme alışkanlığını çocuk, ödev sayesinde kazanır.

 

 

Yorumlar :
Henüz yorum yok
Ad ve Soyad
Yorumunuz